PRVI ANTIKORUPCIJSKI DIJALOG blog
15679
page-template-default,page,page-id-15679,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16706,elementor-page elementor-page-15679

PRVI ANTIKORUPCIJSKI DIJALOG blog

U Media&Reform centru u Nišu u utorak 26.11.2019. održan je prvi Antikorupcijski dijalog u sklopu Projekta Građani Niša protiv korupcije.

 Grad Niš danas spada u grupu lokalnih samouprava u Srbiji koje kasne dve i po godine sa usvajanjem LAP-a i sa  formiranjem lokalnog antikorupcijskog tela koje će pratiti primenu tog strateškog dokumenta, što predviđa Model LAP-a lokalne za samouprave, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije. Niš je ranijih godina bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije, kada je 2011. godine među prvima u Srbiji usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, a 2013. godine formirao LAF, koji je bio prvo nezavisno i funkcionallno lokalno antikorupcijsko telo u Srbiji.

O nameri Centra da proces donošenja ovog važnog dokumenta u domenu borbe protiv korupcije oživi na prvom Antikorupcijskom dijalogu u uvodu su govorili:

 

dr Vesna Crnogorac, koordinatorka Projekta

Zorica Miladinović, članica Projektnog tima

Milan Jovanović, član Projektnog tima

 

Univerzitetski profesor sociologije u penziji Đokica Jovanović, inače bivši član LAF-a, predložio je da se, po skandinavskom modelu, deca već u prvim razredima osnovne škole uče da je korupcija nečastan i sramotan čin. Urednik internet portala ‘’Južne vesti’’ Aleksandar Stankov ocenio je da lokalna vlast u Nišu ne pokazuje volju za poštovanjem Modela Agencije i predložio da Centar formira “gerilski” odnosno alternativni LAF, koji bi, uz podršku slobodnih medija i građana, radio sve ono što Model propisuje.

Glavna urednica portala ‘’Medijska kutija’’ Vesna Torović je kazala da istraživanje ovog portala jasno pokazalo da u lokalnim samoupravama, a posebno velikim gradovima, kao što su Beograd i Niš, ne postoji opredeljenje da Model Agencije mora da se poštuje.

OPŠIRNIJE O TOKU DIJALOGA:

.