Drugi antikorupcijski dijalog blog
16328
page-template-default,page,page-id-16328,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16706,elementor-page elementor-page-16328

Drugi antikorupcijski dijalog blog

KAKO NASTAVITI PROCES IZRADE LAP-a GRADA NIŠA

 

U Media&Reform centru u Nišu 23. januara 2020. održan je drugi  Antikorupcijski dijalog u sklopu Projekta Građani Niša protiv korupcije uz podršku CRTA-e. Dijalog je bio nova prilika za predstavljanje ključnih argumenata za nastavak izrade Lokalnog antikorupcijskog plana grada Niša, te prilika za razmenu mišljenja i ideja o revitalizaciji ovog procesa. Dijalogom se istovremeno pruža doprinos unapređenju pravne i institucionalne borbe protiv korupcije na lokalnom nivou.

 

Radni tim za izradu novog LAP-a grada Niša prema Modelu Agencije za borbu protiv korupcije bio je formiran juna 2017. godine, ali je nakon nepremostivih teškoća u radu prestao da funkcioniše u martu 2018. godine, kada su  članovi Radnog tima koje je predložio Lokalni antikorupcijski forum podneli kolektivnu ostavku.

O nameri Centra da proces donošenja ovog važnog dokumenta u domenu borbe protiv korupcije oživi – u uvodnom delu su govorile članice Centra za integritet:

dr Vesna Crnogorac, koordinatorka Projekta i Zorica Miladinović, članica Projektnog tima

 

U Dijalogu su učestvovali bivši članovi Radnog tima za izradu LAP-a, kao i pojedini članovi nekadašnjeg LAF-a te  predstavnici medija odnosno NVO sektora. Obratiti se OEBS-u odnosno međunarodnim telima sa informacijom o toku procesa povodom donošenja niškog LAP-a koji je u direktnom odnosu i povodom Poglavlja 23, održati tribinu o korupciji na niškom, ali i ostalim univerzitetima u Srbiji, naći način da se neizvršavanje ove obaveze sankcioniše, te potreba permanentnog ukazivanja građanima o tome šta je korupcija I koliko su štetne njene posledice – deo su ali I zaključci sa ove diskusije.

 

Centar za integritet ovaj Dijalog organizuje u okviru projekta “Građani Niša protiv korupcije“, koji se realizuje uz podršku Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) iz Beograda.

Pogledajte snimak:

.