PREISPITAJTE, TO NIJE PRIRODNO! – AUTOR VESNA CRNOGORAC
16094
post-template-default,single,single-post,postid-16094,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16706,elementor-page elementor-page-16094

PREISPITAJTE, TO NIJE PRIRODNO! – AUTOR VESNA CRNOGORAC

PREISPITAJTE, TO NIJE PRIRODNO! – AUTOR VESNA CRNOGORAC

Život su emocije, kaže medicina. Tačno. U našim životima postoje mnoga pitanja koja se tiču isključivo emocija. Neko bi rekao duše. Zašto je, na primer pravda poželjna, a nepravda nepoželjna? Zašto će svako na pitanje da li odobrava nepravdu – odgovoriti negativno? U sferi emocija to je zato što nas nepravda vređa, rastužuje, ljuti, pogađa, demotiviše, užasava. Pravedno postupanje nas, s druge stane, umiruje, čini sigurnijim, raduje, oplemenjuje, podstiče. I tu svako od nas može da nastavi ova dva niza.

Da ne bismo ostali u sferi apstraktnog možemo uzeti primer izvršitelja – nove profesije u Srbiji koja se bavi upravo pitanjima duše. Neko će reći – ne. Izvršitelji se bave pitanjima zakona i propisa. Tu nema mesta za emocije. Da li je baš tako?

Ko i zašto donosi zakone i propise? Vlast. Ona to čini da bi vladala, a što se u demokratskim ambijentima između ostalog postiže kreiranjem pravnog okvira. Vlast je u ovom slučaju odlučila da se zapleni imovina svakom građaninu koji bilo šta duguje državi. I zato je donela takav zakon. I smislila izvršitelje.