UZVIŠENOST SAVREMENOG ČOVEKA JE U PROTESTU – autor VESNA CRNOGORAC
16200
post-template-default,single,single-post,postid-16200,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16706,elementor-page elementor-page-16200

UZVIŠENOST SAVREMENOG ČOVEKA JE U PROTESTU – autor VESNA CRNOGORAC

UZVIŠENOST SAVREMENOG ČOVEKA JE U PROTESTU – autor VESNA CRNOGORAC

Ne može niko da mi zabrani da patim zato što teško živim. Ne može niko da mi uskrati ni da svoju patnju oglasim, da je obelodanim, da se za nju čuje – ako tako izaberem. Ne može niko da mi zabrani da to učinim na ulici, trgu ili na keju pored reke u svom gradu. Ili nekom drugom gradu. Nije pristojno ni da me vređa što to činim. Ne može da me napada ako se uspravim i ukažem na propuste, bahatost ili sramotu nekih poteza vlasti. Da me stigmatizuje, oduzima mi osnovna prava na dostojanstven život, rad ili slobodu govora. Zato što je to kršenje ljudskosti. I kršenje Ustava.

Niko nema prava ni da me ponižava etiketiranjem da pripadam “izdajnicima“ i da ne volim Srbiju, zato što šetam ulicama. Ne može ni da mi zabrani da se smejem dok čitam da je pobeda Srbije kada neka stranka pobedi u nekom malom mestu sa 78% glasova. Zato što to nije pobeda Srbije, već pobeda neke stranke na izborima.

Fotografija: Andrei Tarkovsky (Stalker, 1979)