KNJIŽNIČNI PRAVOBRANITELJ: OD IDEJE I POTREBE DO STVARNOSTI – AUTOR VESNA CRNOGORAC
16086
post-template-default,single,single-post,postid-16086,single-format-standard,bridge-core-3.0.1,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16706,elementor-page elementor-page-16086

KNJIŽNIČNI PRAVOBRANITELJ: OD IDEJE I POTREBE DO STVARNOSTI – AUTOR VESNA CRNOGORAC

KNJIŽNIČNI PRAVOBRANITELJ: OD IDEJE I POTREBE DO STVARNOSTI – AUTOR VESNA CRNOGORAC

U svijetlu kritičkog knjižničarstva objašnjava se potreba da knjižničari snažnije razviju svoj senzibilitet za čovjeka kao centra profesije umjesto knjige odnosno informacije. Predstavljena je potreba i model moguće institucije knjižničnog pravobranitelja po uzoru na sveučilišnog u obrazovanju.

SAŽETAK

Obrazovanje i knjižničarstvo su profesije čije se određene zajedničke odlike najdirektnije očituju u uspostavi i primjeni etičkih standarda struke. Imajući u vidu brojne prednosti te nedostatke suvremenog doba u domeni ljudskih prava i sloboda – čini se kako je danas aktivniji etički i socijalni angažman pripadnika ovih profesija značajniji više no ikada prije u povijesti. O poštivanje etičkih principa profesije te osobnih prava i sloboda djelatnika u knjižničarstvu je, također važno kontinuirano brinuti. U radu se u svijetlu kritičkog knjižničarstva objašnjava potreba da knjižničari snažnije razviju svoj senzibilitet za čovjeka kao centra profesije umjesto knjige odnosno informacije. Predstavljena je potreba i model moguće institucije knjižničnog pravobranitelja po uzoru na sveučilišnog u obrazovanju. Ključne riječi: Knjižnični pravobranitelj, profesija, bibliotekarstvo, obrazovanje, etički kodeks.

Fotografija: V. Crnogorac