Projekti

Članice Centra za integritet Zorica Miladinović i dr Vesna Crnogorac učestvovale su kao eksperti za antikorupciju u obuci članova novoizabranog Lokalnog antikorupcijskog foruma grada Šapca, 21. maja 2019. Obuka je održana kao deo Projekta TS: Technical Assistance for developing, revising, implementing and monitoring of Local Anti-corruption Action Plans

……………………………………………………..

Centar je realizovao pilot projekat u Kazneno – popravnom zavodu Niš u okviru projekta nemačke organizacije “Help – Hilfe zur Selbsthilfe“ – Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana – finansiranog kroz Nemačku saradnju. 

Reč je o pilot aktivnosti pod nazivom: “Biblioterapija – lečenje knjigom mentalnih, emotivnih i socijalnih problema u KPZ-u Niš’’. Biblioterapiju osmislila i vodila dr Vesna Crnogorac u periodu oktobar – decembar 2018. 

Biblioterapija je nenametljiv način vođenja ljudi prema prepoznavanju i rešavanju određenog životnog problema čitanjem brižljivo odabrane literature i razgovorom o pročitanom.

Pružena je stručna pomoć i podrška osuđenim licima da lakše uviđaju svoje socijalne i emocionalne probleme, da ih lakše savladavaju, kao i da vreme izdržavanja kazne provedu kvalitetnije kroz čitanje, sticanje novih saznanja, dijaloge o pročitanom ili o društvenim vrednostima.

 Postignuti specifični ciljevi:

  • Omogućeno je prepoznavanje i razumevanje sebe, svojih osobina, emocija, predrasuda ili zabluda;
  • Podstican je razvoj odnosno poboljšanje samopouzdanja;
  • Smanjen je osećaj izolacije / usamljenosti; beznadežnosti;
  • Stečeno je znanje o značaju literature i čitanja;  
  • Podsticana tolerancija prema različitostima bilo koje vrste;
  • Podsticano i promovisano čitanje i u budućnosti;
  • Motivisanost na pisanje sopstvenih tekstova različitih formi…

Članak o biblioterapiji objavljen u Nedeljniku lista “Novi magazin“ 

………………………………………………………..

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije odgovorio Centru na Dopis o propustima u proceduri sprovođenja javnog konkursa za podršku OCD u 2018.

Odgovor je dostupan OVDE

……………………..

  • Povodom sprovođenja konkursa Agencije za borbu protiv korupcije za dodelu sredstava OCD za realizaciju projekata u oblasti borbe protiv korupcije u 2018. godini –  Centar za integritet je uputio Dopis direktoru Agencije. U Dopisu Centar ukazuje na propuste u proceduri sprovođenja konkursa i diskreditaciju Centra bez jasnog pravnog osnova.

Dopis je dostupan  OVDE

………………………………………..

Istraživanje u okviru projekta KAŽI / TRAŽI ŠTA TE ZANIMA

BIRN Srbija sprovodi projekat Public Money for Public Interest – civil society initiative to increase public input in state financing of media za period 2017 / 2018- u kome učestvuje i član Centra Zorica Miladinović.

*logo Projekta